“Het is misschien nu nog moeilijk voorstelbaar maar eind van dit jaar draaien de wieken van de Keldonkse molen weer”, lacht molenaar Jan Fransen. Hij is een van de aanwezigen die met een gezonde spanning de verrichtingen op de bouwplaats aan De Roost nauwlettend volgen. Gaffert BV uit Veghel tilt op dat moment met een grote telescoopkraan de houten achtkant behoedzaam op de stenen molenromp. Het is een mooi gezicht.

Het afgelopen jaar bouwden vrijwilligers aan de achtkant. Nu deze met de oude stenen molenromp is verenigd wordt het plaatje steeds meer compleet. In de werkplaats van Adriaens Molenbouw Weert B.V. is en wordt intussen hard gewerkt aan de restauratie van onder andere de authentieke koningsspil en de oude molenkap. Als straks de wieken ook klaar zijn keert de hijskraan in de zomer nog een keertje terug om alles op zijn plaats te hijsen. Dat klinkt redelijk simpel maar de molenbouwer en de Keldonkse vrijwilligers weten dat hier vele uurtjes ambachtelijk vakmanschap aan vooraf zijn gegaan.

De vrijwilligers gaan nu binnenin de molenromp aan de slag met het aanbrengen van de trappen en verdiepingsvloeren. Als deze zomer alles op zijn plaats zit gaat molenbouwer Adriaens aan de slag met het monteren en verder afstellen van het maalmechaniek. Eind 2017 is de molen dan compleet maalvaardig en zullen de molenaars tussen kerst en oud & nieuw voor het eerst gaan proefmalen met de Keldonkse molen.

Voor meer informatie over het herbouw- en restauratieproject van de Keldonkse molen kunt u de website van Stichting korenmolen De Hoop Keldonk raadplegen; www.keldonksemolen.nl.

**Einde bericht**
Keldonk, 1 april 2017

Houten achtkant op Keldonkse molenromp gehesen.
Eind van dit jaar draaien de wieken van de Keldonkse molen weer.

De herbouw en restauratie van korenmolen De Hoop in Keldonk begint letterlijk en figuurlijk steeds meer vorm te krijgen. Met een grote telescoopkraan plaatste Gaffert BV uit Veghel zaterdagmorgen de houten achtkant op de gerestaureerde stenen molenromp. Nog even en het hoogste punt van de Keldonkse molen wordt bereikt. Later in het jaar zal ook de oude molenkap geplaatst worden en zullen de wieken worden gestoken. Eind van dit jaar is de Keldonkse molen dan na 45 jaar afwezigheid weer volledig terug in Keldonk.
Overzicht persberichten.
Overzicht persberichten.

De achtkant van de molen is op de stenen romp gehesen. Als laatste wordt door Gaffert BV een tijdelijke dakje op de romp gelegd. Later dit jaar volgen de definitieve molenkap en de wieken.

(foto; Jan van de Vossenberg)