Gilde van Vrijwillige Molenaars, het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde en het Gild Fryske Mounders hebben zich de afgelopen twee jaar samen met het ministerie van OCW ingezet voor de internationale erkenning van het ambacht van molenaar.

Korenmolen De Hoop in Keldonk is de afgelopen jaren met veelal authentieke materialen gerestaureerd en herbouwd. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het maalmechaniek van de molen. Eind van dit jaar is de molen gereed.

Het molenaarsteam van korenmolen De Hoop bestaat uit drie molenaars en één molenaar in opleiding. Hans van den Hurk en leerling-molenaar Nico van Brussel draaiden de Keldonkse molen vandaag in de vreugdestand. Bij die gelegenheid lieten zij ook blijken blij en trots te zijn. Molenaar Hans van den Hurk; “Deze internationale erkenning zal ertoe leiden dat het molenaarsambacht nog beter bekend wordt bij het grote publiek. Molenaars dragen bij aan het in stand houden van ons molenbezit. Nederland is bij vele toeristen bekend om haar molens. Zij leveren jaarlijks een mooie bijdrage aan onze economie. Daarnaast verfraaien molens ons landschap. Daarom moeten we onze molens en haar molenaars koesteren."

**Einde bericht**
Keldonk, 7 december 2017

Keldonkse molen voor het eerst weer in vreugdestand
Unesco plaatst het molenaarsambacht op de werelderfgoedlijst.

Na ruim 45 jaar staan de wieken van korenmolen De Hoop in Keldonk sinds donderdagmorgen voor het eerst weer in de vreugdestand. Directe aanleiding is de bekendmaking dat het ambacht van molenaar is toegevoegd aan de internationale lijst voor Immaterieel Erfgoed van Unesco. In heel Nederland zullen vandaag molens in de vreugdestand worden gezet. Daarmee geven de molenaars door middel van een eeuwenoud gebruik uiting aan hun blijdschap rondom deze wereldwijde erkenning
Overzicht persberichten.

De Keldonkse molen in de vreugdestand

(Foto; Jan van de Vossenberg)

Overzicht persberichten.
Vroeger hadden de mensen geen telefoon, radio of televisie. Om snel een bericht door te geven gebruikte de molenaar de wieken van de molen. Elke gebeurtenis heeft haar eigen wiekstand. In Zuidoost-Nederland zijn sommige standen anders dan in de rest van Nederland. Een soort molendialect dus. Ook de Keldonkse molen spreekt met deze zuidelijke tongval.

De Vereniging De Hollandsche Molen, Het