Keldonk, 13 mei 2012

 

Feestelijk tintje tijdens Nationale Molendag in Keldonk

Stichting dankt vrijwilligers voor hun tomeloze inzet met een heerlijke BBQ.

 

Nationale Molendag 2012 werd in Keldonk op bijzondere wijze gevierd. Zaterdagmorgen was er al vroeg bedrijvigheid aan de voet van de Keldonkse molen. Binnenkort wordt een nieuw betondek aangebracht op de oude aanbouw. Het vrijwilligerscorps van stichting korenmolen De Hoop Keldonk kon bijna niet wachten tot de specialisten van Toon van Lankveld Betech BV uit Boekel waren gearriveerd om hen te helpen hiervoor het benodigde stutwerk aan te brengen. ’s Avonds was het opnieuw druk bij de molen; de vrijwilligers genoten van een heerlijke BBQ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht persberichten.
Overzicht persberichten.

Vrijwilligers restaureren de Keldonkse molenromp.

Elke molen kent een uniek verhaal. Korenmolen De Hoop werd in 1849 in het Groningse buurtschap De Wilp gebouwd. In 1903 werd de molen afgebroken en naar Keldonk getransporteerd om daar weer opnieuw opgebouwd te worden. In 1972 werd besloten de molen te demonteren. Meer dan 40 vrijwilligers voegen nu een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van de Keldonkse molen. Vele uurtjes besteden zij aan de restauratie van de zes meter hoge stenen molenromp. Als blijk van waardering nodigde Stichting korenmolen De Hoop Keldonk de nijvere molenbouwers op Nationale Molendag uit voor een hapje en een drankje bij de molen. Het werd een gezellige en zeer geslaagde avond waarbij geheel in lijn met het thema van de landelijke molendag door de bouwers flink werd verhaalt over de molen en het restauratieproject.

 

Soms laten de vrijwilligers zich bijstaan door een gespecialiseerd bedrijf. Toen medio 2011 duidelijk werd dat het betondek van de oude aanbouw vervangen moest worden werd de hulp ingeroepen van Toon van Lankveld Betech BV uit Boekel. Dit bedrijf plaatste zaterdag een draagconstructie waarop binnenkort een nieuw betondek wordt gestort. Eerst zal echter vrijwilliger Harrie v.d. Biggelaar  de draagconstructie geheel betimmeren met planken zodat net als voorheen de nerven van het hout in het nieuwe plafond goed zichtbaar zullen zijn.

 

Voor meer informatie over het herbouw- en restauratieproject van de Keldonkse molen kunt u de website van Stichting korenmolen De Hoop Keldonk raadplegen; www.keldonksemolen.nl.

 

**Einde bericht**

 

 

 

 

 

 

“Ontdek verhalen rond de molen”, dat was het thema van Nationale Molendag 2012. Molens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. Niet voor niets is het beeld van de molen iconisch voor Nederland. Vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseren elk  jaar een speciale dag om dit bijzondere culturele erfgoed extra onder de aandacht te brengen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heerlijk BBQ-en in de oude  stenen molenromp

Harrie v.d. Biggelaar bezig met het aanbrengen van de planken waarop straks het nieuwe betondek wordt gestort.