Keldonk, 25 augustus 2012

 

Keldonkse molenromp krijgt zijn oude vorm weer terug.

Vrijwilligers werken hard aan restauratie oude stenen molenromp.

 

Het is zaterdagmorgen een uurtje of half acht. De betonmolen wordt aangezet en de eerste scheppen metselzand, kalk, water en andere ingrediënten worden gemixt tot een smeuïge metselmortel. Bovenop de steiger pakken vier metselaars hun troffel. De timmerman controleert nog even of de profielen juist zijn gesteld. De opperman vult de kuipen met specie. Het metselen kan beginnen. Het is inmiddels een vertrouwd beeld aan De Roost in Keldonk. Met het nodige plezier en enthousiasme wordt wekelijks hard gewerkt aan de restauratie van de Keldonkse molen. De molenromp krijgt stukje bij beetje zijn oude vorm weer terug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht persberichten.
Overzicht persberichten.

Bouwcoördinator Jos Verbrugge heeft het relatief rustig deze zaterdagmorgen. Het werk is keurig voorbereid en de twaalf vrijwilligers waarover hij vandaag kan beschikken weten ook zonder verdere instructie wat te doen. Naast het metselteam zijn een aantal personen begonnen met het schoonbikken van het laatste restje stenen. Verder wordt er druk gewerkt aan het herstel van het oude voegwerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bovenste deel van de molenromp was door de tand des tijds dusdanig aangetast dat deze gedeeltelijk moest worden afgebroken. Jos Verbrugge; “Begin juli hebben we de slechte stukken van de molenromp gesloopt. Vandaag worden de laatste stenen die daarbij vrijkwamen gebikt. Direct na de bouwvak zijn we begonnen om met de schoongemaakte stenen de dubbelsteens molenromp weer op te bouwen. We verwachten dat het bovenste deel van de romp eind september volledig is hersteld. Daarmee heeft de molenromp dan zijn oude vorm weer terug”.

 

Nadat het bovendeel van de molenromp is gerestaureerd wachten de bouwploeg nog diverse andere werkzaamheden. Zo moet onder andere de inrijpoort nog gerestaureerd worden en zal het houtwerk van de deuren en luiken worden vervangen. Volgens planning zal de eerste fase van het restauratieproject (de stenen molenromp) eind 2012 zijn voltooid. Stichting korenmolen De Hoop Keldonk hoopt daarna zo spoedig mogelijk te kunnen beginnen met de tweede en laatste fase van het project.

 

Heerlijke Bourgondische molenfietstocht op 1 en 22 september.

Wilt u het restauratiewerk komen bekijken en onderweg genieten van heerlijke streekproducten? Op initiatief van het UITpunt wordt op zaterdag 1 en 22 september een georganiseerde fietstocht gehouden op basis van ‘De Drie Molenfietsroute’ (35km). Naast een bezoek aan de Eerdse en Kilsdonkse molen kunt u met eigen ogen de vorderingen van de restauratie van de Keldonkse molen van dichtbij komen bekijken. Jan van Wanrooij en Harrie van den Biggelaar besteden samen wekelijks vele uurtjes aan de restauratie van de Keldonkse molen. Zij geven graag tekst en uitleg over de zaken die bij hun metsel- en timmerwerk zoal komen kijken. Kaarten voor deze speciale tocht kunnen gekocht worden via: www.uitinveghel.nl, of aan de balie van het UITpunt, Markt 1 te Veghel.

 

Voor meer informatie over het herbouw- en restauratieproject van de Keldonkse molen kunt u de website van Stichting korenmolen De Hoop Keldonk raadplegen; www.keldonksemolen.nl.

 

**Einde bericht**

 

De oude stenen molenromp wordt gerestaureerd met de gebikte stenen