Keldonk, 8 december 2012

 

“Restauratie van de Keldonkse molen is en blijft een bijzondere klus”.

Harry van den Biggelaar sluit met nieuwe deuren inrijpoort de eerste fase van de restauratie bijna letterlijk af.

 

De sneeuw en koude wind weerhoudt er Harry van den Biggelaar niet van gewoon aan het werk te gaan bij de Keldonkse molen. Een bezigheid waarmee hij overigens nu al bijna twee jaar druk mee is. Het leeuwendeel van het timmerwerk aan het nieuwe bijgebouw en de gerestaureerde molenromp is van zijn hand. Nu het werk aan de molenromp bijna is voltooid hoopt Harry dat Stichting korenmolen De Hoop Keldonk snel de benodigde middelen vindt om met de houten opbouw en het molenmechaniek de restauratie en herbouw volledig af te kunnen ronden.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht persberichten.
Overzicht persberichten.

jaar heeft Harry al vele uurtjes doorgebracht op de bouwplaats aan De Roost in Keldonk. “Er zijn weken geweest die in een normale werkweek niet zouden misstaan”; zo geeft hij met enig gevoel voor understatement aan.

 

Bijzonder stelwerk

Hoewel alle facetten van het timmerwerk aan de molen iets bijzonders hebben blijft hem het stelwerk aan de oude molenromp het meeste bij; “Het is werk dat alleen de oplettende bezoeker zal opvallen. De oude molenromp is aan de binnenzijde rond maar loopt als je van onder naar boven kijkt ook in een boog naar boven. Tel daarbij op dat de romp buitenwerks een achtkant is, dan begrijp je wel dat er de nodige stellatten en mallen nodig waren om tijdens de restauratie de juiste maatvoering aan te kunnen houden. De restauratie van de Keldonkse molen is en blijft een bijzondere klus.”

 

Nieuwe deuren inrijpoort sluiten bijna letterlijk de eerste fase van de restauratie af

Zaterdagmorgen werden de nieuwe deuren in de inrijpoort van de molenromp gehangen. Daarmee zit het werk van de eerste fase er op een paar kleine dingen na bijna op. Als het aan Harry ligt gaat hij in het voorjaar weer aan de slag om samen met de molenbouwer ook de houten opbouw en het molenmechaniek te plaatsen. Voorzitter Jan van de Vossenberg; “Op dit moment is er nog geen zicht op de financiering van de tweede fase van dit restauratieproject. We blijven in contact met gemeente, provincie en andere mogelijke subsidiënten. Een ding is voor alle betrokken partijen wel duidelijk; we moeten de inzet van de vele vrijwilligers koesteren. Het is daarom van belang dat het project snel een vervolg krijgt.”

 

Voor meer informatie over het herbouw- en restauratieproject van de Keldonkse molen kunt u de website van Stichting korenmolen De Hoop Keldonk raadplegen; www.keldonksemolen.nl.

 

**Einde bericht**

 

 

 

Harry van den Biggelaar monteert het oude hang- en sluitwerk op de zojuist geplaatste deur.

“Waar vind je tegenwoordig nog een goede timmerman? Die wat zijn ogen zien met zijn handen maken kan.” Leen Jongewaard zong het in 1969. Een periode waarin Harry van den Biggelaar zich op de bouw verder bekwaamde als timmerman. Met meer dan 40 jaar ervaring ging hij in 2006 met de VUT. Zijn passie voor mooi ambachtelijk timmerwerk bleef. De afgelopen twee