Keldonk, 6 februari 2010
Muurvarens op onderbouw Keldonkse molen.
IVN Veghel presenteert op 19 februari inventarisatierapport de Roost & de Bulten.
De stenen onderbouw van de Keldonkse molen dateert uit 1903. Een tijd waarin gemetseld werd met kalkmortel. Muurvarens vestigen zich graag op verweerde muren die rijk zijn aan kalk. Het kon daarom bijna niet anders dan dat dit kleine plantje ook op de Keldonkse molen zou worden aangetroffen. Het is één van de waarnemingen die IVN Veghel heeft genoteerd in haar inventarisatierapport “Flora en fauna van de Roost en de Bulten”. Op vrijdag 19 februari worden de resultaten van haar onderzoeksrapport aangeboden aan stichting korenmolen De Hoop Keldonk.
Voorzitter Joan Hanegraaf van stichting korenmolen De Hoop is blij met het speur- en veldwerk dat de mensen van IVN het afgelopen jaar in natuur- en moerasgebied de Roost en de Bulten in Keldonk hebben gedaan. “Bij de realisatie van ons molenproject linken wij sterk aan de bijzondere omgeving waarin de Keldonkse molen staat. Cultuur en natuur gaan daarbij wat ons betreft hand in hand. Wij zullen dan ook alles in het werk stellen om de muurvarens op de Keldonkse molen te behouden”.
Vrijdag 19 februari overhandigt IVN Veghel het inventarisatierapport officieel aan stichting korenmolen De Hoop Keldonk. Het inventarisatierapport zal vanaf die dag voor iedereen te downloaden zijn via de website van IVN Veghel; www.ivn.nl/veghel en de site van stichting korenmolen De Hoop Keldonk; www.keldonksemolen.nl.
Voor meer informatie over het herbouw- en restauratieproject van de Keldonkse molen kunt u de website van Stichting korenmolen De Hoop Keldonk raadplegen; www.keldonksemolen.nl.
**Einde bericht**
“Het is toch leuk als je iets wat je eigenlijk verwacht en hoopt aan te treffen ook daadwerkelijk vindt”. Aan het woord is Karin Koppen die namens IVN Veghel de inventarisatie van de natuurwaarden rondom de Keldonkse molen heeft gecoördineerd. Muurvarens ofwel “Asplenium ruta-muraria” zoals het plantje officieel heet, zijn een algemeen voorkomend verschijnsel op oude muren, maar worden bedreigd door schoonmaken, afbraak of te rigoureuze restauratie. Karin Koppen; “In deze regio is het een zeldzame soort, die zich dankzij goed beheer op bekende standplaatsen gelukkig weet te handhaven. Voor dit bijzonder inheems plantje vragen wij in ons rapport speciale aandacht bij de restauratie van de molen”.
Muurvaren op de Keldonkse molen